Så skapar du det bästa kontoret

Ett trivsamt kontor gör att medarbetarna blir nöjda och jobbar bättre. Materialval, tysta zoner och ergonomisk arbetsutrustning är viktiga pusselbitar för att skapa det bästa kontoret.

Ett kontor ska vara inbjudande, snyggt och dessutom praktiskt. Det behöver fungera både för att ta emot kunder och för de arbetstagare som vistas där dagligen. Inredningen bör vara genomtänkt med färger och material som hänger ihop. Utformningen av kontoret ska passa den aktuella verksamheten och skiljer sig åt beroende på om det är ett innovativt start up-bolag eller en advokatbyrå.

Säkerhet med låsbara boxar

För en smidig posthantering och säker förvaring på kontoret gäller det att välja en smart och snygg möbel. Genom att välja ett postsorteringsskåp med låsbara dörrar får kontoret en säker posthantering, så köp fastighetsboxar hos Skyltab, det är en bra idé eftersom Skyltab har ett stort utbud av just säkra boxar. Här är några till fördelar:

  • Dessa kan lackas i flera olika färger utifrån tycke och smak.
  • Hög säkerhetsklass och kan användas både för posthantering eller för annan förvaring av till exempel värdesaker.
  • Är anpassade och förberedda för att du ska kunna sätta dit framtida digitala låssystem.

Dela in kontoret i olika zoner

Idag är de öppna kontorslandskapen den vanligaste arbetsplatsen och det blir allt färre som har ett eget arbetsrum. Öppna kontorslandskap leder till att det blir fler personer på en mindre yta vilket både har för- och nackdelar. Fördelen är att kostnaden för lokalhyra blir lägre och att kommunikationen mellan medarbetarna blir enklare. Nackdelen är att det kan bli mycket ljud som stör koncentrationen. Lösningen på störande ljud vid arbetsplatserna är att införa tysta zoner där skrivborden är placerade och ha separata rum där möten och telefonsamtal sker. Kök och fikarum bör vara placerade med avskärmande väggar och dörrar för att ljud därifrån inte ska leta sig in till ytan med arbetsplatser. En bra idé är att utforma inredningen med ljuddämpande material på väggar, så kallade ljudabsorbenter, och att även välja mjuka mattor. Genom att välja enhetliga färger som passar med kontorets inredningsstil ser kontoret snyggt och trevlig ut. Andra sätt för ökad koncentration är att använda skärmar mellan skrivborden. Skärmarna skapar rumskänsla och avskildhet vilket främjar arbetstagarnas förmåga att fokusera på arbetsuppgifterna. Tänk även på ergonomin. På ett kontor sitter de flesta medarbetarna många timmar framför en skärm eller på en stol i ett konferensrum. För att undvika problem med rygg, axlar och musarm bör miljön utformas på det ergonomiskt bästa sättet. Höj- och sänkbara skrivbord och rätt inställda kontorsstolar är viktiga faktorer för att undvika arbetsskador av kontorsarbete. Se också till att tangentborden utformas med en ergonomiskt riktig mus för att undvika musarm.

Det bästa kontoret skapar du alltså såhär:

  • Anpassa inredningen efter företagets verksamhet.
  • Dela in kontoret i en tyst kontorsdel och avgränsade rum för möten och telefonsamtal.
  • Använd snygga ljuddämpande material, t.ex. mattor och ljudabsorbenter på väggar.
  • Utforma arbetsplatserna ergonomiskt riktigt.

Miljö och hållbarhet

För att skapa ett bra kontor är också hållbarhetsaspekten viktig att tänka på. Utnyttja möjligheten att använda begagnade kontorsmöbler om den finns. Inred kontoret med praktiska behållare för pappersåtervinning och övrig sopsortering för t.ex. plast och glas. Genom att använda rätt sopkärl kan återvinningen bli en del av en snygg inredning istället för att gömmas undan.