Skatteverkets huvudkontor i Solna

Räntan på skattekontot är borta

Skatteverkets huvudkontor i SolnaLåga räntor på bankernas sparkonton har under en tid gjort det mer attraktivt att ha pengarna på sitt skattekonto. Men i början av året förändrades detta.

1 januari i år försvann räntan på svenska skattekonton. Anledningen till detta var att räntan tidigare var högre där än på bankernas sparkonton, och dessutom skattebefriad. Många, däribland flera företag, insåg detta och flyttade stora summor till sina skattekonton. Under hela sju år var räntan på skattekontot mellan 0,45 och 0,9 %, och det skattefritt. Det var ett erbjudande som storbankerna inte kunde matcha.

Skatteverket har dock inte som mål att konkurrera med banker och andra finansinstitut, och har därför sänkt sin ränta på skattekonton till 0 %. Genom detta sparar myndigheten 730 miljoner kronor. Frågan är dock vart spararna nu ska vända sig.

Var får man bäst ränta?

Storbankerna är fortfarande inte ett alternativ för den som vill ha avkastning på sina sparpengar, men det finns flera nichsbanker. Många av dessa erbjuder med dagens mått mätt riktigt bra räntor, men de omfattas sällan av den statliga insättningsgarantin. Dessutom finns ofta begräsningar för hur mycket pengar man får sätta in. 4spar, som i skrivande stund har en ränta på 6,5 %, har exempelvis en spärr på 50 000 kronor. Å andra sidan är det möjligt att sprida ut sina besparingar på flera olika banker.

Det finns också nischbanker som erbjuder räntor på uppemot en procent, och som omfattas av den statliga insättningsgarantin. Exempel på sådana banker är Collector och Nordax. Man får dock vara beredd på att räntorna inte är i närheten av vad de var innan styrräntan blev negativ, och vill man få de högsta räntorna måste man binda upp sig för en viss tid. Bäst ränta hos Collector ger t.ex. det tvååriga sparkontot, och där är räntan 1,2 %,