Maxa ditt lån med smart planering

Det har varit billigt att ta lån de senaste åren. Under år 2000 låg svenskarnas räntekostnader på ungefär 4,5% av inkomsten, medan man under senare år la ungefär 2,5%. Nu väntas Riksbanken ta beslut om att höja räntan, vilket kommer resultera i högre utgifter hos hushållen. Dessutom träder amorteringskravet snart i kraft. Som entreprenör är du proaktiv och tar smarta lån – och betalar av dem i rätt ordning.

De höjda utgifterna kan leda till att det blir svårare för de svenska hushållen att klara av oväntade utgifter. Befinner man sig i en sådan situation kan man ta snabblån direkt på expresskredit.se. Den som vill vara proaktiv gör en kort avbetalningsplan för att maxa lånets lönsamhet. Eftersom de erbjuder kort handläggningstid samtidigt som du själv bestämmer din återbetalningstakt är det lätt att själv räkna på kostnaderna. Då har du tagit kontroll och kan maximera bärigheten.

Experterna är inte helt överens med hur ränteprognosen ser ut, men sammantaget kan man säga att Riksbanken har signalerat en räntehöjning vilket på sikt troligtvis kommer höja boräntan. Man är inte helt överens om hur högt boräntan kommer stiga. Om du inte kan amortera mer än du måste är det en god idé att binda din boränta. Det lönar sig i vissa fall – till exempel om du planerar bo kvar i din bostad länge. De bundna räntorna kan vara lite dyrare, men just nu skiljer de sig inte så mycket åt vilket ger bra läge att binda.

Sparar du i onödan?

Har du inte kommit fram till ett bra sparandesätt bör du se över dina sparkonton. Storbankerna har låg sparränta, vilket gör att det blir olönsamt att spara mer än någon månadslön där. De pengarna ska du inte betrakta som långsiktiga, utan tvärtom vara beredd att vara flexibel med dem. Ditt kortsiktiga sparande kan du se som en buffert för snabba beslut – här kan du leka mer med högriskaktier och andra, kanske lite roligare, sätt att dra in pengar. I Aftonbladet Plus kan du få lite mer tips om du vill ge dig in.

Det bästa är istället spara långsiktigt på en mindre bank, och ge dig in i aktiematchen. Det långsiktiga sparandet rör du inte om du absolut inte måste.