Kontokredit kan ersätta smslån 2018

I september 2018 föreslås en ny lagändring träda i kraft. Lagändringen innebär att Konsumentverket direkt kommer kunna avbryta en aktör de anser beviljar lån till folk som inte kan betala tillbaka dem. De kommer dessutom tillsätta räntebegräsningar. Många i branschen spår en förändring på marknaden, de tidigare smslånen kommer förmodligen omstruktureras till kontokrediter.

Från början var smslån tidsbegränsade smålån där man erbjöd förlängningar till den som inte kunde betala tillbaka i tid. Låntagaren köpte sig helt enkelt mer tid att betala tillbaka lånet. Den typen av lån fick en hel del kritik och sedan dess har smslån utvecklats både i storlek och räntemässigt, något som överlag får anses vara positivt. Med den nya lagändringen kommer troligtvis smslånen istället att ersättas av kontokrediter. På sekina.se kan du läsa mer om fördelar och nackdelar med kontokrediter och lära dig om hur de funkar.

Kontokredit – en typ av kreditkort

Kontokrediten är i grova drag ett kreditkort utan kort och du behöver bara ansöka om det en gång. I takt med att du betalar tillbaka kommer du därmed kunna behålla din beviljade kreditsumma. Olika aktörer erbjuder olika summor, det kan dessutom röra sig om låga summor – en femhundring dagarna innan löneutbetalningen till exempel. Du kan enkelt jämföra de olika räntekostnaderna genom att titta på den effektiva räntan.
Så här uttalar sig Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister, om lagändringarna.

– Nu vidtar regeringen kraftfulla åtgärder för att få till en mer ansvarsfull marknad och för att minska risken att snabblån och andra dyra lån leder in personer i en skuldspiral. Konsumenter ska i så liten utsträckning som möjligt behöva oroa sig för att en liten skuld växer och blir okontrollerbar, säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund. – regeringen.se

Lagändringen är en del av den strategi regeringen lagt fram för att minska skuldsättningen i svenska hushåll. Per Bolund har även varit med om att utforma det nya amorteringskravet. Skuldsättningarna kan ha olika orsaker, varav ökade klassklyftor pekas ut som ett av problemen.