En bostad för ekonomiskt oberoende

Halland är ett attraktivt landskap, och den som har en fastighet i ett attraktivt läge har säkert funderar på vad den kan vara värd. Men det kan gå att tjäna pengar på en fastighet som man äger även på andra sätt.

Bloggaren Jan Bolmeson, som driver bloggen Rika Tillsammans, bor själv i hyresrätt eftersom han anser att bostadsmarknaden är övervärderad. Att han bor i Malmö kan säkert ha med saken att göra. Men det är inte bara i storstäderna som det är dyrt att köpa en bostad. Även på många platser utanför de större städerna finns det bostäder som är riktigt dyra, och det beror allt som oftast på det attraktiva läget.

Privatuthyrning som inkomstkälla

I en video som Bolmeson nyligen publicerade på sin blogg, och som ni kan se här ovan, intervjuar han ett par som har gjort något som kan vara intressant för en och annan hallänning, som har en attraktiv bostad och som inte är tillfreds med sitt nuvarande arbete. Det kan gå att tjäna ganska mycket pengar på sitt boende, genom privatuthyrning. Inte minst ger det en trygg inkomst för den som vill satsa på en annan affärsidé som känns mer osäker. Hyresgästen kommer ju att betala sin hyra varje månad

Paret som intervjuas i filmen, Isabelle Saturnus och Jakob Eriksson, köpte ett hus i utkanten av Hisings Kärra i nordvästra Göteborg, där garaget redan var omgjort till en lägenhet som gick att hyra ut. Privatuthyrningen gav dem en ekonomisk trygghet, som gjorde att de vågade satsa på den ytterligare. Idag har de byggt ut huset med en lägenhet till som de hyr ut, och även byggt ett Attefallshus på tomten. Jakob har sagt upp sig från sitt tidigare jobb på Försvarsmakten, men de lever inte bara på inkomsterna från privatuthyrningen. Baserat på sina erfarenheter startade de företaget Mainhome, som hjälper andra som vill hyra ut en del av sin bostad. Det handlar bl.a. om att ge råd om vilken skatt uthyraren ska betala, och vilken leverantör man ska välja när man köper ett Attefallshus.

Detta kan naturligtvis vara intressant för många hallänningar, både de som bor i tätorter och mer ensligt. Priserna på fritidshus har ökat, och många är dessutom nyfikna på att hyra ett fritidshus innan de gör slag i saken och köper ett eget. I landet som helhet omsätter privatuthyrningen flera miljarder, skriver SvD. Attraktiva områden är Österlen, Gotland och Stockholm, men även Halland har stor potential. Här finns både hav och en högskola.

Om du går i tankar om att hyra ut ett Attefallshus på tomten, din övernattningslägenhet eller din sommarstuga under större delen av året räknas det inte som privatuthyrning längre, utan som näringsverksamhet. Det innebär att inkomsten från uthyrningen beskattas som inkomst av tjänst, d.v.s med en skattesats på nästan 50 %. Den som också har vanlig lön kan få betala en ännu högre skattesats på en del av sin inkomst. Skatten kan krävas in för flera år i efterhand, vilket gör det ännu mer angeläget att göra rätt från början.