Dags att söka lediga jobb

Arbetsmarknaden ser strålande ut för tillfället, och vill man byta jobb är det dags. Dock finns det några saker man ska ha i åtanke när man befinner sig mitt uppe i jobbsökarprocessen.

 

För den som vill byta jobb är det perfekt läge just nu för att börja söka. Enligt en prognos av arbetsförmedlingen verkar det som att arbetslösheten kommer minska i år, så för den som är inne på att söka nytt är det dags att börja hålla utkik. Jobbannonser kan man hitta på exempelvis Careerbuilder.se. Enligt en artikel från Svenska dagbladet kommer minskningen att gå från 7,0 procent som den låg på år 2016 till 6,7 procent i år. År 2018 förväntas den stiga lite igen. Om man funderar på att söka sig vidare i karriären och utvecklas eller börja i helt ny riktning skriver Corren.se att man ska satsa. Bättre chanser kanske inte dyker upp igen och eftersom den svenska arbetsmarknaden går bra just nu är det dags att slå till. Under den senaste tiden har många bytt jobb i Sverige, enligt statistik handlar det om hela 2,9 miljoner människor, och 2,2 miljoner befinner sig i en fas där de funderar över beslutet. Anledningen till att de funderar är antingen att det finns ett missnöje eller att de behöver förändring eller utveckling i livet.

 

Såhär kan man tänka när man bestämmer sig

Ibland har man rätt anledning till att byta jobb, och ibland inte. Det man måste göra är att tänka igenom varför man faktiskt byter. Här kommer några tips till de som befinner sig i processen.

 

  • Har du kvar jobbglädjen? Enligt en artikel på Nyteknik.se är ett av de första tecknen på att det kan vara dags att röra på sig att det börjar kännas tråkigt att komma till jobbet eller att utföra dina åtaganden och arbetsuppgifter.
  • Utvecklingsmöjligheter. Är det dags karriärmässigt att byta arbetsplats eller riktning? Om du som anställd har speciella mål som du vill uppnå och möjligheten inte finns på arbetsplatsen är det rätt läge.
  • Bemötande. Det är viktigt att bli rätt bemött av kolleger och chefer på en arbetsplats. Att man får utnyttja sina personliga egenskaper och sin kunskap och tas på allvar är ett måste.
  • Lön. Ligger du på rätt nivå marknadsmässigt, eller är du fast med en lön som inte är möjlig att justera? Om inte kan det vara en anledning till att söka vidare.