Att betala räkningar med kreditkort

Snabblån ökar explosionsartat i Sverige under de senaste åren, vilket oroar ekonomer och är kritiska till den låga säkerheten och höga räntan. Men finns det inte bättre sätt att hantera sina akuta pengabehov?

Att betala räkningar med kreditkort är superenkelt. I USA har konceptet existerat länge, och sedan början av 2010-talet har det också varit möjligt att göra det i Sverige. Och det framstår som en bättre lösning på akuta ekonomiska problem än snabba lån.

Snabblåneföretagen har mer än dubblat sin tillväxt under de senaste fyra åren och allt fler låntagare hamnar hos kronofogden efter att ha tagit lån utan ordentliga krav på säkerhet. Kreditkortsanvändandet ökar också, men inte alls i samma utsträckning. Men är det rimligt? Om man ser till ränteskillnaden mellan de två ser man snabbt vilken dålig affär snabblånet är i jämförelse: den genomsnittliga räntan på köp med kreditkort ligger på mellan 11 och 19 procent. Men den effektiva räntan för ett konsumtionslån eller blancolån är ofta över 20 procent. Och allra värst är SMS-lånen vars effektiva ränta ofta uppgår till flera hundra procent.

För vilka är det en bra idé att betala räkningar med kreditkort?

Att betala räkningar med kredit kan som sagt vara en kortsiktig lösning för den som har problem med att få den privata ekonomin att gå ihop. Men även många småföretagare skulle kunna dra nytta av tjänsten. Dessa har ofta föränderliga utgifter, och stundom dålig likviditet. Men kan samtidigt vara säkra på att pengar snart kommer in igen. Det är också ett bra sätt för storföretag att hantera enstaka fakturor och olika prenumerationer.

Desto mer du använder ditt kreditkort desto viktigare är det att hålla koll på marknaden och jämföra erbjudanden för att se till att du får bästa tänkbara deal – i form av avgifter och ränta. Här kan du läsa mer om vilka kreditkort som är billigast och dyrast. Eller se filmen nedan: